Friday, July 1, 2011

SURAT AKUAN PINJAMAN/PEMBIAYAAN PENDIDIKAN BAGI PEGAWAI YANG BERKHIDMAT DI DALAM SEKTOR AWAM

Dapat memo benda alah ni, terus terganggu mood saya berkerja di Jumaat yang indah ni.... dah kul 12.00 tengah hari da ha... tapi mood saya tak menentu lagi....

Bestnya kalo mood and momuntum kerja macam yang saya dapat semalam.... sepagian bermanfaat berhempas pulas mantapkan slaid 2 hours lecture bab yang terlalu sukar untuk difahamkan kepada generasi hijau dalam programming - kepuasan melihat cara dorang jawab KUIZ semalam cukup melegakan kepenatan otak yang dikerah dan di asak. Takde hal la kena kerja lebih pun....

Antara kandungan memo yang mengusik jiwa adalah: "Perakuan ini menjadi aspek yang turut diambil kira bagi memenuhi kriteria pemangkuan dan kenaikan pangkat"

Tinadakan macam ni ada juga baiknya kan (maybe).... Ini antara usaha yang diambil bagi menangani mereka yang masih degil nak bayar balik.... terutamanya yang berduit tapi tak nak juga buat bayaran.....

Alhamdulillah saya ada sedikit kelapangan untuk mengikut jadual pembayaran (walaupun ada juga yang terbabas) dan layak saya untuk penukaran UJRAH...

Yang menjadi hal pada saya, hrmmmm ...

Just a 2 sen pendapat saya je la kan....kalo too sensetif saya boleh je nak delete post ni... walaupun ini belog saya , saya tak kisah lah kalo ada yang nak suh delete pasal ni....saya bukan aktivis yang nak menghasut sesiapa...just menikmati kebebasan bersuara di negara demokrasi katanya kan....

Tak best la camni.... ni kan hal pendidikan!!! ...

Benda tu ada kos2 yang telah menaikkan jumlah yang telah pelajar dapat masa nak menuntut ilmu tu.... berhempas pulas habiskan belajar.... modal insan adalah aset untuk negara....untuk negara yang tercinta... (of course i love MALAYSIA!!!)

Dulu-Dulu boleh bagi biasiswa untuk pendidikan... dan banyak negara boleh bagi kelebihan dalam bab pendidikan ni... dan ada juga badan2 yang tidak kenakan sebarang kos untuk pinjaman walaupun tak boleh dah nak bagi sebagai biasiswa....mmg kena bayar balik tapi takde sebarang kos tambahan....

Saya pernah berada di dalam suatu masa saya tidak mampu membayar sehingga menghantar surat permohonan tangguh bayar, masa tu tak tau ape lagi, member buat kita pun buat la... nak start hidup katanya, time tu la baru nak susun baju kerja ada tukar2 untuk 2 minggu.....baru nak pandai beli make up Bobby brown ke MAC ke...asik avon je kan masa study dulu....

Tau-tau, mmg la boleh tangguh bayar tapi itu kos di sebalik itu amount sudah jalan juga la... jadi bila u dapat itu statement u tau la bape banyak u punya bunga sudah tambah itu sama u punya pokok la....u tau u baca u bayar la.....hamik ko!!!


So berbalik pada memo itu, hal kerja adalah hal semasa...

Kerja tetap kena kerja - kena berkhidmat... kerja atas dasar ibadah (kerana ALLAH) menjadi pangkal utama ... lain2 cabang untuk berkerja ;

kerja untuk kepuasan berhempas pulas habiskan 120 kredit untuk berdegree
kerja untuk survive/rezeki
kerja untuk gembirakan mak ayah (untung woo at least anak dorang ada diploma/degree dan ada kerja- anak kita??? belum tentu lagi.... *asuh jangan ternak!!)
kerja untuk negara

dan

kerja untuk bayar hutang pendidikan


kata la org tu mmg tak berdaya nak buat bayaran (dia tanggung mak ayah, tanggung adik2, tanggung anak bini, tanggung kehendak dan impian dia) tapi dia tetap kena kerja bersungguh2 dan layak untuk naik pangkat tapi nak buat camno yek....

Memo ni just mintak buat perakuan je la... bukan dia nak buat ape... dia nak suh maklumkan pemiutang tu ada kat situ jadi boleh la mengemaskini, hubungi, kutip balik dan kuatkuasa....

Cuma benda ni berkaitan ngan "PINJAMAN PENDIDIKAN" ... kecik hati gwes la... mmg kecik hati.... terutama bila ada yang cakap "kita kena berterima kasih tau, kalo kerajaan tak buat macam ni kita tak berpeluang langsung nak cium universiti tu..." huhuhu....


ME: Bacaan untuk yang mampu berfikir di luar kotak sahaja. Out of box macam mamat khalid/Arwah Yasmin... ahahha... "kalo tak mampu pikir luar kotak tak yah cuba2 tgk Hantu kak Limah balik rumah" dipetik dari status FB student saya... budak2 skarang mmg luar kotak sokmo...


6 comments:

  1. Ηi theге! Woulԁ you mіnd if Ι
    shaгe your blοg ωіth my
    myspace group? Тhere's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

    Here is my blog Création site internet

    ReplyDelete
  2. I like what you guys tend to be up too. Such clеver woгk anԁ coverage!
    Keep up the ѵerу gοоd woгks guуs I've included you guys to my personal blogroll.

    Feel free to visit my web-site ... comprar dominio

    ReplyDelete
  3. Μy brother гecommendеd I might like
    thіs website. He was entirely гight.
    Thiѕ pоst actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

    my webpage - CREATING A WEBSITE

    ReplyDelete
  4. Тhanks in support of ѕharing such a pleasаnt idea,
    аrticle is faѕtidiοus, thаts why i have reаԁ іt fully

    mу website: Make A Website

    ReplyDelete
  5. Hello! Dο you use Twіtter? Ӏ'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtеdlу еnjoуing yοur blog and look forωard to new updateѕ.



    mу page: Créаtion sіte іnternet **

    ReplyDelete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete